Danske Eventyr i Iran er skrevet af Morten Hansted, som fortæller om nogle af alle de danskere, som i tidernes løb har valgt at rejse til Iran og slå sig ned. I dag når man siger Iran, tænker alle på præstestyret, og det er ikke lige et sted, som er højt på danskernes ønskedestination.
Men sådan har det ikke altid været, og derfor har mange danskere også en tæt forbindelse til Iran, og mange ting i Iran er noget, som danskerne har vist dem.
Spændende læsning
Det er spændende at læse om i en tid, hvor alt man normalt skal høre om mellemøsten er noget dårligt. Så er det rart med en positiv fortælling derfra, som beskriver, hvordan det har været, og bogen kan være med til at give et indblik i, hvorfor Iran er, som det er.
Vi kan anbefale alle, at de læser bogen, hvis de gerne vil have en holdning til Iran eller forstå, hvorfor Iran ikke altid har været på den måde, som vi tænker på dem i dag. Vi finder det interessant, at det har været så mange forskellige ting, og det var et helt anderledes sted engang.
I dag er der næppe mange danskere, som tænker på at flytte derned. Men dengang var det et land med muligheder og en rig kultur, og derfor valgte mange danskere at flytte derned. Det er også en relativ kort tur, så det var muligt for dem at tage derned uden at det ville tage alt for lang tid.
Danmark i Iran
Det er sjovt at læse om, hvordan danskere har taget mange ting med til Iran. Det er f.eks. lidt morsomt, at det er os, der har fået feta til landet, da man jo ikke ligefrem kan sige, at feta er en dansk opfindelse, da det selvfølgelig stammer fra Grækenland. Selv den dag i dag står Arla stærkt, når det kommer til at sælge mælkeprodukter til hele den region.
Af andre ting, som danskere har hjulpet med i Iran, kan nævnes bagværk, og så har de bygget jernbaner og fabrikker rundt omkring i landet.
Flotte billeder og spændende tekst
Bogen er en blanding af tekst og billeder. Det giver mening, at hvis man vil se danske eventyr i Danmark, så fungerer billeder langt bedre end kun ord.
Du kan se, hvordan bogen er opbygget ved at se denne video. Den er skrevet sådan, at hver historie med noget danskere har gjort er et eventyr. F.eks. jernbanebyggeri i de iranske bjerge i 1930’erne, fungerer som et eventyr.
Det ældste eventyr i bogen er fra Carsten Niebuhrs store arabiske ekspedition, som foregik fra 1761-67. Det interessante ved denne tur er, at Carsten Niebuhr faktisk ikke var tildelt en større rolle i starten. I dag bruges hans navn, fordi han var den eneste, der vendte tilbage.
Bogen er baseret på mere end 100 interviews, og den indeholder alt fra storhed til forfald. Det gør den til en fantastisk bog, som er fyldt med spændende historier, vi mener selvfølgelig eventyr.
Hvem skal læse bogen?
Hvis du er vild med historie, vil vi anbefale, at du læser denne bog, da den giver et spændende indblik i forholdet mellem Iran og Danmark. Det forklarer på mange måder godt, hvorfor mange iranere efter revolutionen valgte at slå sig ned i Danmark.
Vi har en rig fælles historie, og det er spændende at læse om, hvordan to lande, der er så forskellige, kan have så meget tilfælles.
Bogen er udgivet af Gyldendal, og det er flot præsenteret. Den er værd at læse, især hvis du gerne vil vide mere om Iran og det specielle forhold, som mange danskere har haft til landet.
Rigtig tankevækkende bog, jeg er glad for det nye syn den gav mig på Iran! Tak.