Den store jernbanebasar af Paul Theroux

Kategorier Rejser

Så er det tid til at anmelde bøger igen. Vi har læst Den store Jernbanebasar af Paul Theroux, og vi var vilde med den.

Hvis du ikke allerede kender til Paul Theroux, så er han en amerikansk forfatter, som både har skrevet skønlitteratur og faktion. Bogen Den store Jernbanebasar er en rejsebeskrivelse fra 1973.

 

Hvad handler den om?

Det er en fantastisk rejsebeskrivelse, som fortæller om hans fire måneders lange rejse med tog fra London gennem Europa, til mellemøsten, Det indiske subkontinent, sydøstlige Asien og hans hjemrejse med den Den transsibiriske jernbane.

Den er blevet nævnt som en af de største rejsebøger med mere end halvanden millioner eksemplar solgt. Sidenhen vendte han tilbage ca. 25 år efter, hvor han skrev en ny bog om sine oplevelser.

Men det er især denne bog, som gjorde den helt store forskel, og som bliver nævnt som en af de bedste rejsebøger, der nogensinde er skrevet.

Hvorfor fungerer bogen stadigvæk?

I dag er den næsten mere fantastisk at læse, end hvis du havde læst den i 1973. Eller den er god af andre grunde. I 1973 havde vi ikke adgang til verden på samme måde, som vi har i dag, så dengang har den mere følt som en rejse ind i fremmede verdener. I dag rejser vi langt mere, end man gjorde dengang, så derfor ville det ikke være samme fokus.

Men han kan noget helt specielt med at beskrive stederne, men i dag er den endnu mere værdifuld, da den også er et indblik ind i gamle dage og i en tid, som ikke længere er der.

Han rejser f.eks. gennem Vietnam lige efter Vietnamkrigen og møder ofrene fra krigen og amerikanske soldater, som aldrig valgte at rejse hjem.

Den giver også et spændende indblik ind i Sovjetunionen, som et brutalt styre, som absolut ikke var for befolkningens skyld.

 

Mere romanforfatter end journalist

Man kan godt mærke, at  Paul Theroux er romanforfatter, før han er journalist. Det gør, at hans rejsebeskrivelse altid vil blive skrevet med samme udgangspunkt som en roman. Så han kan finde på at beskrive, hvad personer siger til ham, selvom han ikke forstår sproget. Der er en række episoder på den måde, og det er i sidste ende spekulation fra forfatterens side.

Mange af episoderne virker også overdrevet for at gøre historierne bedre og mere spændende. Det giver god mening, for det er det, som man gør, når man skriver en roman. Her skal der ske noget, hvor en journalist nærmere vil skildre præcis, hvad det er, der ses.

Det betyder ikke, at det er en dårlig bog. Tværtimod for det fungerer fantastisk, at han lever sig mere end i situationer. Det er grunden til, at man skriver på den måde fremfor kun at gengive, hvad der 100% er sket, for så risikerer man, at læserne keder sig.

Der er rigtig mange sjove historie i bogen og på mange måder skriver han lidt i samme stil som rejsebøger som af Bill Bryson. Så hvis du er vild med hans bøger, vil du også godt kunne lide denne her.

 

Den er værd at læse

Hvis du er vild med rejsebeskrivelser, vil vi anbefale dig at læse denne bog, som netop er kommet på dansk. Som sagt kan du også læse den på engelsk, hvis du foretrækker det, da det er en gammel bog.

Men den holder stadigvæk, og det er også grunden til, at vi vil anbefale dig at læse den. Især hvis du er vild med de områder, som han beskriver. Hvis du har været i Vietnam, Rusland osv. for nylig, er det sjovt at læse om, hvordan det ser ud i dag.

Du kan købe den på nettet, og så burde de også have den i de fleste boghandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *